Zdrowy - kolorowy talerz
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wyżywienie podawane dzieciom w przedszkolu pokrywa 75% zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze. Dzieci są zachęcane, lecz nie zmuszane do jedzenia. Wspólne posiłki stanowią dla nich okazję do spróbowania różnorodnych dań i poznania zasad zachowania się przy stole.
Dbamy by posiłki te były zdrowe, smaczne i estetyczne.
Dzieci uwielbiają ciekawe kompozycje owoców i warzyw serwowanych im każdego dnia w przedszkolu. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Dzieci spożywają je na surowo, ponieważ w takiej formie produkty te zachowują najwyższą wartość odżywczą. Różnorodność spożywanych warzyw i owoców zapewnia dostarczenie wszystkich cennych składników odżywczych. Stosowanie zasady „kolorowego talerza” ułatwia sporządzanie pełnowartościowych posiłków oraz zapewnia potrawom ciekawy i apetyczny wygląd.
Rozpieszczamy nasze przedszkolaki także wyjątkowymi podwieczorkami. Przygotowane desery cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienia. Galaretki, budynie, musy owocowe, jogurty owocowe, bułeczki to smaczne dzieło przygotowywane przez nasze panie kucharki z olbrzymią troską o jakość oraz z miłością.