KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

W grupie IV

Wakacji nadszedł czas Drodzy Rodzice!!! Chcemy Wam podziękować za wsparcie w minionym roku, za pomoc i zaangażowanie. Życzymy Wam i Dzieciom udanych, niezapomnianych, pełnych wrażeń i przede wszystkim bezpiecznych wakacji! Wracajcie wypoczęci i szczęśliwi. A gdybyście za nami zatęsknili, wyślijcie kartkę na adre...

Propozycje do wykorzystania BEZPIECZNE WAKACJE Już wakacji nadszedł czas -piosenka  „Wakacyjny regulamin”  Wspólne stworzenie regulaminu zachowywania się na wakacjach. R. zapisuje zasady proponowane przez dziecko za pomocą słów i piktogramów (znaków graficznych)...

Propozycje do wykorzystania MOJE WAKACJE Zapraszamy na poranną gimnastykę przy piosence „Równowaga” „Wakacje” – zajęcia dydaktyczne . Poszukiwanie kopert ukrytych w klasie, układanie hasła, synteza wzrokowa. Dziecko szuka w domu siedmiu ukrytych kopert. W każdej z nich znaj...

Propozycje do wykorzystania W CO SIĘ BAWIĆ LATEM Zabawa na powitanie z piosenką „Klaszczący RockN Roll” Zapoznanie z wierszem „Lato”- Zdzisława Szczepaniaka .   No dzieciarnia – co wy na to? Już od jutra mamy lato! Ta wspaniała, ciepła pora Trwa od rana do wieczora P...

Propozycje do wykorzystania NAD MORZEM „Gimnastykę lubią dzieci” -zapraszamy na małą gimnastykę.  „Skarby znad morza” – zabawa dydaktyczna . R. prezentuje  zdjęcia kojarzące się z morzem (muszla , piasek , bursztyn , rozgwiazda ). Pyta dziecko: Z jakim regionem Polski ko...

Propozycje do wykorzystania W GÓRACH Powitalna piosenka  wprowadzająca w temat „Góry ”  Praca z Kartą Pracy nr 4.str.36 – doskonalenie zdolności grafomotorycznych i percepcji wzrokowej, dekodowanie. „Góry” – zajęcia dydaktyczne . Szukanie na ma...

Propozycje do wykorzystania LETNIE SMAKOŁYKI Zapraszamy do porannej gimnastyki przy muzyce „Gimnastyka na wesoło”  „Lody” – dyskusja na temat powstawania lodów i ich właściwości. R. pyta dziecko, z jakimi smakołykami kojarzy mu się lato. R. pyta dziecko: Z czego robi si...

Propozycje do wykorzystania LATO  NA  ŁĄCE „Bal na łące”- dowolna interpretacja ruchowa piosenki. „Rysujemy łąkę” . R. podaje dziecku kartkę i pastele i prosi, by narysowało łąkę. Gdy skończy, R. pyta: Jak wygląda twoja łąka? Czy rosną na niej kwiaty? Jakie? Czy są tam jakieś o...

Propozycje do wykorzystania TĘCZA Powitanie przy piosence  "Pada deszczyk"  „Kolorowa zabawa ” . Postępowanie zgodnie z instrukcją, doskonalenie analizy wzrokowej. Dziecko w pozycji stojącej. R. podaje instrukcje, np.: – Jeśli masz czerwone spodnie- zaklaszcz . – Jeśli masz...

Propozycje do wykorzystania BURZA Piosenka na powitanie „Rączki klaszczą” „Burza” – praca z tekstem. R. odtwarza wiersz Jacka Paciorka pod tym samym tytułem, a następnie omawia go z dziećmi. „Burza”- Jan Paciorek – film z ilustracją wiersza  R. zadaje d...