Posiłki
WSZYSTKIE POSIŁKI PRZYGOTOWYWANE SĄ W NASZEJ WŁASNEJ KUCHNI!
Niewątpliwym atutem jest fakt, że dzieci otrzymują posiłki we właściwej temperaturze i odpowiedniej ilości, przygotowane ze świeżych produktów.
Gotujemy smaczne i urozmaicone dania, spełniające normy w zakresie prawidłowego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym.
Zapewniamy dzieciom 4 posiłki dziennie:
- śniadanie – kolorowe kanapki z różnych gatunków pieczywa, z serem, wędliną, pasztetem, dżemem owocowym, miodem, sezonowymi warzywami, potrawy z jaj, jogurty, mleko z ulubionymi płatkami i chrupkami, kiełbaski, kakao, woda, herbata owocowa, herbata z miodem i cytryną.
- II śniadanie – różne owoce i warzywa
- obiad – składa się z dwóch dań: zupy i drugiego dania mięsnego lub jarskiego, surówki lub gotowanych warzyw, woda, herbata owocowa, kompot.
- podwieczorek – kolorowe kanapki z serem, wędliną, sezonowymi warzywami, ciasto własnego wypieku, serki, jogurty, owoce sezonowe, wafle ryżowe, różnego rodzaju chrupki, kisiel, budyń, musli, owoce suszone, tosty, serki, galaretki owocowe
W przypadku dziecka z alergią pokarmową proponujemy dietę eliminacyjną. Podczas posiłków dzieci mogą „jeść do syta”. Oznacza to, że nie limitujemy posiłków.
W ciągu dnia dzieci mogą korzystać z napojów dostępnych w salach.
Dzieci są zachęcane, lecz nie zmuszane do jedzenia. Wspólne posiłki stanowią dla nich okazję do spróbowania różnorodnych dań i poznania zasad zachowania się przy stole.
Zgodnie z zaleceniami Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej wyżywienie podawane dzieciom w przedszkolu pokrywa 75% zapotrzebowania dziecka na energię i składniki odżywcze. Dbamy by posiłki te były zdrowe, smaczne i estetyczne.
Dzieci uwielbiają ciekawe kompozycje owoców i warzyw serwowanych im każdego dnia w przedszkolu. Produkty te stanowią główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Dzieci spożywają je na surowo, ponieważ w takiej formie produkty te zachowują najwyższą wartość odżywczą. Różnorodność spożywanych warzyw i owoców zapewnia dostarczenie wszystkich cennych składników odżywczych. Stosowanie zasady „kolorowego talerza” ułatwia sporządzanie pełnowartościowych posiłków oraz zapewnia potrawom ciekawy i apetyczny wygląd.
Rozpieszczamy nasze przedszkolaki także wyjątkowymi podwieczorkami. Przygotowane desery cieszą nie tylko oczy, ale i podniebienia. Galaretki, budynie, musy owocowe, jogurty owocowe, bułeczki to smaczne dzieło przygotowywane przez nasze panie kucharki z olbrzymią troską o jakość oraz z miłością.