Zabawy sensoryczne w grupie maluszków
„Nie baw się jedzeniem” to zdanie zupełnie nie pasuje do zabaw sensorycznych, w których wykorzystaliśmy produkty spożywcze.
Otóż maluszki bawiły się jedzeniem i sprawiało im to frajdę!
Na początku, aby zapoznać się z wykorzystanymi produktami, dzieci wybierały sobie jeden, który najbardziej im się spodobał. Następnie wykorzystując swoje zmysły, badały dany materiał sensoryczny używając dotyku, wzroku i zapachu. Zatem maluszki rozgniatały kolorowy makaron i poduszeczki z owocowej galaretki, przesypywały kaszę mannę i bułkę tartą, wyciskały sok z plastrów ananasa.
Po zapoznaniu z przygotowanymi produktami maluszki bosymi stópkami mogły przespacerować się po utworzonej ścieżce. Stopy obsypane kaszą manną, ryżem czy makaronem to nowe doświadczenie, które zyskało aprobatę najmłodszych przedszkolaków.
Zabawy sensoryczne, jako że angażują różne zmysły dziecka wspomagają tworzenie nowych połączeń między neuronami – im więcej takich powiązań tworzy się w latach dziecięcych, tym lepsze funkcjonowanie mózgu w późniejszych latach życia. Ponadto zabawy produktami spożywczymi przyczyniają się do oswajania dzieci z nowymi produktami spożywczymi, ich różnorodną kolorystyką, zapachem, smakiem i konsystencją, co pozytywnie wpływa na poszerzanie kulinarnych horyzontów malucha.