Warsztaty kulinarne „MASTERCHEF FOR KIDS” w Hotelu Kolumna Park - gr. IV
W dniu 20 kwietnia pięciolatki niezwykłą wycieczkę odbyły
I w Hotelu Kolumna Park restaurację odwiedziły.
Tu gorąco wita się gości wielu.
Przedszkolaki powitał sam zastępca dyrektora hotelu.
Było to niespotykane wydarzenie-
Dzieci mogły spełnić swe kulinarne marzenie.
Mogły bowiem zostać małymi kucharzami,
Eksperymentować z prawdziwymi specjalistami.
Czekały tam na nich przygotowane do pracy stoły,
A przedszkolaki zostały podzielone na specjalne zespoły:
Dinusie, Delfinki, Tygryski, Misie i Słoneczka
Własne stanowisko pracy – było ważne dla każdego dziecka.
Na początku kulinarnego spotkania,
Dzieci rozpoznawały składniki proponowanego przez kucharza dania.
Kiedy odgadły, że będzie to czekoladowa muffinka
To radość była wielka i rozpromieniła się każda minka.
Każdy przedszkolak pracę Szefa Kuchni pilnie obserwował,
A on kolejne etapy powstawania ciasta demonstrował.
Czy to kucharz mały, czy duży
Wie do czego mikser służy.
Podczas pracy miksera 21 przedszkolaków swe piąstki zaciskało:
- „Oby się tylko ciasto udało”.
Potem Szef Kuchni ułożone muffinki na brytfannie
Piekł w piecu dwanaście minut dokładnie,
Aby przedszkolaki przejęły kucharza rolę
I stanęły do samodzielnej pracy przy stole.
Tu truskawka, malinka i borówka
Już ozdabia muffinkę przedszkolna, pomysłowa główka.
Spójrzcie jak przedszkolaki w sposób śmiały
Czekoladowe babeczki ozdabiały.
Dyrektor hotelu- Pan Maciej zajrzał do przedszkolaków na chwileczkę.
Przywitał się z dziećmi i też pewnie liczył na słodką babeczkę.
Szef Kuchni zdradził dzieciom cukiernicze triki,
Bo do przygotowania były jeszcze naleśniki.
Przedszkolaki same owocami i nutellą naleśniki nadziewały,
A ich zwinne rączki placuszki rolowały.
Kucharz bitą kolorową śmietanę na nich serwował,
Aby przedszkolak swój naleśnik wreszcie skosztował.
Po kulinarnych pracach dzieci nasyciły swe brzuszki
I aby się pochwalić, przywiozły dla rodziny z muffinkami paczuszki.
Do przedszkola dzieci wróciły niezwykle zadowolone,
Ale przede wszystkim kulinarnie przeszkolone.
Rodzicom radzimy wykorzystać dziecięce umiejętności
I w weekend na wspólnie przygotowany podwieczorek zaprosić gości!!!