Pyszne i zdrowe SZASZŁYKI OWOCOWE (grupa II)
Jesień to czas intensywnych zmian w przyrodzie: drzewa zrzucają liście, zwierzęta przygotowują się do zimy, gromadząc zapasy i szukając spokojnego miejsca na zimową drzemkę. Dla ludzi jesień jest równie pracowitym czasem, a obfitość warzyw i owoców zachęca do kulinarnych działań. Dlatego w tym tygodniu omawialiśmy treści związane z „jesienią w sadzie”. Poznaliśmy popularne polskie jesienne owoce, nazwy drzew owocowych: jabłoń, grusza, śliwa, a także różne przetwory, które z tych owoców można przygotować.
W czwartek postanowiliśmy zasmakować owoców, o których cały tydzień rozmawialiśmy. Popołudnie minęło nam smacznie i przede wszystkim zdrowo, gdyż przygotowywaliśmy pyszne owocowe szaszłyki. Najpierw oczywiście przypomnieliśmy sobie zasady bezpieczeństwa korzystania z patyczków z ostrym końcem, po czym wszyscy usiedliśmy do stolików, gdzie każdy komponował i nadziewał na patyczki swoje ulubione owoce tworząc pyszne i zdrowe szaszłyki owocowe. Praca zakończyła się degustacją, wszystkie owoce zostały skonsumowane z apetytem. Przygotowanie deseru dało dzieciom wiele satysfakcji, uświadamiając im jednocześnie jak ważną rolę odgrywają witaminy we właściwym funkcjonowaniu naszego organizmu.