KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

MATERIAŁY z dnia 19.06.2020

MATERIAŁY z dnia 19.06.2020r. – LATO W SZTUCE

ZABAWA MUZYCZNO-RUCHOWA DO PIOSENKI – „Po łące biega lato”. Zapraszamy dziecko do słuchania utworu i interpretowania ruchem jego treści.
SŁUCHANIE wiersza  - LATO. Bożena Frączak
Przyszło do nas lato ciepłe i pachnące,
będziemy się bawić na zielonej łące.
Pogramy w piłeczkę albo w chowanego,

odwiedzimy na wsi dziadka kochanego.
Pójdziemy w góry, by szlaki zdobywać,

a potem nad morze troszeczkę popływać.
Odkryjemy miejsca dotąd nam nieznane,

dobrze, że już przyszło lato ukochane.

Pytanie:
Jakie jest lato?
Co będziemy robić latem?
Piosenka „Lato na dywanie” .
 
„LETNI KRAJOBRAZ” – TWÓRCZA PRACA PLASTYCZNA.  Rodzice wspólnie z dzieckiem oglądają pejzaże: morski, górski, las, łąka, jezioro, rzeka. Następnie proponujemy dziecku namalowanie farbami akwarelowymi letniego pejzażu. Dziecko zamykają oczy i przy nagraniu „Lato” A. Vivaldiego wyobraża sobie krajobraz, jaki chciałyby namalować. Wspólnie przypominamy technikę malowania akwarelami. Zachęcamy dziecko do tworzenia nowych barw przez mieszanie kolorów, tak jak robią to malarze ?
OGLĄDANIE PEJZAŻY.
Pejzaż górski:
Pejzaż morski:

Pejzaż rzeki :
Pejzaż łąki:
Pejzaż jeziora:
Pejzaż lasu:
Pytania do dziecka:
Co  przedstawiają pejzaże ?
Jakich kolorów użyli malarze w swoich obrazach?
Jakie emocje wywołują w was te obrazy?
Czy sztuka to tylko obrazy?
MUZYKA A.VIVALDI  „LATO”. Dzieci  malują wybrany pejzaż.
FIT KIDS- trening ogólnorozwojowy dla dzieci
PRACA Z KP4.42A – odszukanie wśród liter ukrytych wyrazów i dopasowanie ich do obrazka.
PRACA Z KP4.42B – nazywanie przedmiotów, pisanie pierwszej i ostatniej litery nazwy obrazka.