KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

MATERIAŁY z dnia 17.06.2020

MATERIAŁY z dnia 17.06.2020r. – TĘCZA PO DESZCZU

WIERSZ „KOLORY TĘCZY” Magdalena Tokarczyk
Dnia pewnego niezwykła historia swój początek ma,
o czym ta historia będzie, zaraz opowiem wam.
Gdy słoneczko na niebie świeciło,
i wokoło delikatnie padało.
Nic nieszczęścia nie zapowiadało.
Jak tylko padać przestało,
coś niespodziewanie na niebie się pojawiło...
Czy już wiecie co to było?
Tak to tęcza zza chmurek wyglądała,
ale bardzo smutną buzię miała,
bo swoje kolory gdzieś pogubiła.
Kolorów tęcza miała aż siedem!
I gdzie zniknęły? Tego niestety nie wiem.
Tęcza coraz smutniejsza była
aż łezka w jej oku się zakręciła.
Na pomoc tęczy jako pierwsze jabłuszko przybyło
i tęczę swym czerwonym rumieńcem obdarzyło.
W ślady jabłuszka marchewka też poszła.
Co na grządce sobie spokojnie rosła.
Ona oddała tęczy zatroskanej, trochę swej barwy pomarańczowej.
Na pomoc tęczy również słonko ruszyło i swym żółtym promykiem tęczę obdarzyło.
Zielona trawka co rosła wokoło, tęczy kolor zieleni wręczyła wesoło.
Niebo, swym niebieskim kolorem się z tęczą podzieliło.
A burzowe chmurki co z oddala machały, smutnej tęczy kolor granatowy podarowały.
Fioletowy kwiatek również pomóc bardzo chciał i tęczy swój fioletowy płatek oddał
I tak o to tęcza kolory swe odzyskała oraz nowych przyjaciół w potrzebie poznała.
Pytania do tekstu:
Dlaczego tęcza była smutna?
Jak wygląda tęcza opisana w wierszu?
Kto pomógł tęczy?
Ile kolorów miała tęcza?
Jakie to były kolory?
JAK POWSTAJE TĘCZA - film. Po obejrzeniu filmiku dziecko opowiada kiedy powstaje tęcza .
Zabawa przy piosence Tęcza cza, cza, cza. Potrzebne materiały: paski bibuły w kolorach : czerwony, pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, granatowy/indygo, fioletowy
Piosenka „TĘCZA CZA, CZA, CZA „sł. Anna Bernat, muz. Aleksander Pałac
1.Koleżanko, kolego
 popatrz czasem na niebo.
Czasem zdarzyć się może,
 cud, zjawisko w kolorze.
Ref.:  Tęcza, tęcza cza, cza, cza, czarodziejska wstążka ta.
Wiąże niebo z ziemią, o, jaki kolorowy splot.
Tęcza, tęcza cza, cza, cza, czarodziejska wstążka ta.
Przez tę tęczę cały świat kolorowy uśmiech ma.
2.Narysuję tę tęczę
  i na zawsze ci wręczę
 By ci było tęczowo,
 tęczę noś kolorową.
Ref.: Tęcza, tęcza cza, cza, cza…
3.Śpiewaj z nami o tęczy,
 Kiedy nuda cię dręczy.
 W domu, w szkole, po burzy
Tęcza minę rozchmurzy.
Ref.: Tęcza, tęcza cza, cza, cza…
Po zakończeniu piosenki dziecko układa na podłodze tęczę z kolorowych pasków bibuły lub wstążek, zgodnie z kolejnością występowania kolorów. Prosimy dziecko o wymienienie kolejno nazw kolorów, które tworzą tęczę.
 Zabawę to można przeprowadzić w języku obcym, np. angielskim (tęcza – rainbow, czerwony – red, pomarańczowy – orange, żółty – yellow, zielony – green, niebieski – blue, granatowy/indygo – dark blue, fioletowy – violet).
 Powtarzamy jeszcze raz  piosenkę a dziecko tworzy akompaniament do piosenki Tęcza – cza, cza, cza na dowolnych instrumentach dostępnych w domu ( łyżki, butelki plastikowe, kredki).
 ZABAWY BADAWCZE –  zapraszamy dziecko do zrobienia tęczy.
 1. „Tęcza w wodzie” – dziecko nalewa wodę do miski i wkłada do środka lusterko tak, by opierało się o ściankę. Kieruje snop światła latarki na część tafli znajdującej się pod wodą. Na kartce trzymanej za latarką obserwują tęczę.
 2. „Jak sprowadzić tęczę?” – dziecko kładzie na stole kartkę papieru, w odległości około 10 cm nad papierem trzyma szklankę z wodą. Po chwili na stole powinna pojawić się tęcza.
 Pytamy dziecko: Jak myślisz skąd się wzięła tęcza?
Dziecko próbuje wnioskować. Po czym rodzic wyjaśnia, że wiązka światła białego odbija się od lustra. Gdy wychodzi z wody, załamuje się. Tęcza powstaje na skutek załamania i odbicia światła słonecznego w kroplach wody. Widzimy ją w postaci barwnego łuku na tle chmur deszczowych lub po deszczu. Powstaje także we mgle wodnej przy wodospadach i fontannach. Znika, kiedy wszystkie krople wody opadną lub wyparują.
„TĘCZA” – PRACA PLASTYCZNA.  Potrzebne materiały: papier kolorowy ( w kolorach tęczy) , wata , nożyczki, zszywacz biurowy, klej. Sposób wykonania na filmiku.
Praca z KP4.40a – rysowanie wyniku przeprowadzonego eksperymentu.
Praca z KP4.40b – kolorowanie mozaiki zgodnie z kodem.
ZABAWA KULINARNA - Jak zrobić tęczowe tosty ?
Potrzebne materiały: toster, chleb tostowy, barwniki spożywcze w kolorach: czerwony, niebieski, zielony, kurkuma, ser starty na tarce. Sposób wykonania pokazany na filmiku.