Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Materiały na dzień 7 kwietnia

1. SKĄD SIĘ BIORĄ JAJKA?https://www.youtube.com/watch?v=lIWDCkbVQ6A

2. Eksperyment „Z czego składa się jajo?”
R. pyta dziecko, z czego składa się jajko. Dziecko może rozbić jajko i wyszczególnić białko i żółtko.
EKSPERYMENTY:
- Jak rozpoznać, czy jajko jest surowe czy gotowane nie rozgniatając skorupki?
Bierzemy jajko surowe (można na nim narysować jakiś znaczek rozpoznawczy) i jajko gotowane i kręcimy nimi na stole. Jajko surowe kręci się wolniej i krócej, jajko gotowane będzie się obracać szybciej i dłużej.
Dlaczego?:
Jajko surowe ma płynne wnętrze zatem obroty nie przenoszą się bezpośrednio na jego wnętrze, natomiast jajko gotowane jest jedną całością, zatem po zakręceniu będzie dłużej wirować.

- Czy jajko włożone do wody będzie się na niej unosiło czy utonie?
Dwie szklanki wypełniamy wodą do połowy. W jednym rozpuszczamy kilka łyżek soli. Wkładamy jajka do słoików. Jajko w wodzie z solą pływa, w samej wodzie opada na dno.
Dlaczego?:
Jajka toną, gdy włożymy je do wody, dlatego, że jajko ma większą gęstość niż woda. Kiedy wsypujemy do wody sól i robimy solankę, jajko unosi się na powierzchni wody, bo sól zwiększa gęstość wody tak, że solanka przewyższa gęstość jajka.
To dlatego w słonym Martwym Morzu jest łatwiej pływać na powierzchni wody.

3.Zabawa z jajkiem – toczenie jajek

To zabawa polegająca na potoczeniu (turlaniu po podłodze) jajka ugotowanego na miękko. Jak najdalej. Kto najdalej, ten wygrywa.
Inną formą tej zabawy (jeszcze starszą) było celowanie jajkiem do wykopanego dołka. Także tocząc. Jeśli nie chcecie trenować jajkami po pięknym dywanie, można je zamienić na takie ze styropianu, czekoladowe w sreberku lub pobawić się piłką zamiast jajka.

4. Dla chętnych MALUSZKÓW pomysł na: rzeżucha w skorupce (bardzo ładnie wygląda i może być ozdobą na święta)