KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Materiały na dzień 24.06.2020

Temat dnia: „W górach”

  1. W murowanej piwnicy- zabawa muzyczna do melodii. Próby nauki tańca ludowego z Podhala.

  2. Tup odwiedza góry”- Rodzic rozmawia z dzieckiem po obejrzeniu filmu edukacyjnego. Zwraca uwagę na charakterystyczne cechy krajobrazu górskiego, zwierzęta mieszkające w górach oraz roślinność.

  3. Skoki kozicy” – zabawa ruchowa z elementem przeskoku. Rodzic rozkłada dowolne kółka, krążki w takiej odległości, aby dziecko musiało przeskoczyć z jednego na drugie, np. na drugi koniec pokoju, podwórka itp.

  4. Góry” – zabawa plastyczna. Rodzic przygotowuje kartkę z kolorowej gazety. Dziecko stara się wydzierać palcami kształt stożka lub kilku stożków. Następnie wszystkie wydarte elementy nakleja na duży arkusz papieru – w ten sposób powstają góry. Na koniec dorysowują elementy krajobrazu górskiego: zwierzęta, słońce, chmury, rośliny i ludzi.

  5. Górskie kamyki” – zabawa matematyczna. Kontynuowanie rozpoczętych rytmów. Rodzic przygotowuje figury geometryczne, można wykorzystać gotowe do wypychania z Wkładki matematycznej 1 – 4. Rodzic układa rytmy dwu i trzy elementowe, a zadaniem dziecka jest je kontynuować.

  6. Na hali” – słuchanie i pamięciowe opanowanie wiersza Hanny Ożogowskiej.

    Na hali, na hali, na zielonej hali

    słychać, że już owce górale wygnali.

    Pasą się owieczki, brzękają dzwoneczki,

    lecą aż pod Giewont góralskie piosneczki.

  7. GOPR na ratunek” piosenka o zasadach zachowania bezpieczeństwa podczas wędrówek w górach. Nauka wzywania pomocy w razie zagrożenia.

  8. Praca z dzieckiem 5letnim – praca z K4, 31– naklejanie brakujących elementów obrazka. Określanie prawidłowych i nieprawidłowych zachowań nad wodą. Odczytywanie znaków zakazu. Zadanie dodatkowe, kolorowanie rysunków przedstawiających to, co jest miękkie.