KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka klauzula informacyjna znajduje się w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Materiał na dzień 17.06.2020

Temat dnia: „Zachowanie przy stole”

  1. Sposób na nudę” – układ taneczny dla naszych dzieci z ciocią Tunią.

  2. Dziecko wnikliwie obserwuje i zwraca uwagę na sposób zjadania wspólnych posiłków. Rodzic zwraca dziecku szczególną uwagę na sposób siedzenia przy stole : wyprostowane plecy, stopy ustawione razem, nadgarstki oparte na stół, a także kulturalne odnoszenie się i zwracanie do innych.

  3. Nie będę jadł warzyw”film edukacyjny z cyklu „Tupcio Chrupcio”. Przełamywanie niechęci do spożywania warzyw w codziennej diecie.

  4. Pomoc dziecka podczas nakrywania do stołu do obiadu bądź podwieczorku. Ostrożne obchodzenie się z talerzykami i kubeczkami. Estetyczne rozstawienie ich na stole. Zwracanie uwagi na korzystanie z serwetek po skończonym posiłku. Używanie zwrotów grzecznościowych.

  5. Bardzo kulturalna piosenka”- osłuchanie z piosenką. Rozmowa na jej temat, wyeksponowanie znaczenia używania zwrotów grzecznościowych w życiu codziennym.

  6. Przy stole”- osłuchanie z wierszykiem, omówienie znaczenia kulturalnego zachowania się przy stole.

Gdy przy stole siadasz z nami

Nigdy nie baw się sztućcami.

Łokieć zabierz ze stolika

I jedzenia nie dotykaj.

Do łóżka zostaw ziewanie

I w zębach dziury szukanie.

Buzię zamknij gdy coś jesz

Poproś, kiedy więcej chcesz.

I pamiętaj w domu, w przedszkolu, w szkole

Jak zachować się przy stole!

  1. Sok owocowo – warzywny”- degustacja. Rodzic przygotowuje sokowirówkę, którą sam będzie obsługiwał ze względu na zasady bezpieczeństwa. Przygotowuje wspólnie z dzieckiem ulubione owoce i warzywa do wykonania soku. Dziecko obserwuje, jak powstaje sok przy użyciu sokowirówki.