Materiał na dzień 05.06.2020
Temat dnia: „Lekarz, piekarz, nauczyciel... – dorośli wykonują wiele zawodów”
„Taniec Zygzak” – poranna zabawa ruchowa przy muzyce.
„W gabinecie u pielęgniarki” – zabawa tematyczna. Rodzic gromadzi rekwizyty związane z zawodem pielęgniarki, mogą być zabawki edukacyjne małego dziecka: termometr, bandaż, słuchawki, strzykawki, itp. Dziecko „przychodzi do gabinetu” i informuje o swoich dolegliwościach, Rodzic udziela porady lub „pierwszej pomocy. Następuje zmiana ról.
„Gipsowe wazoniki”- zabawa plastyczna. Rodzic przygotowuje kawałki gazy, pocięte na kwadraty oraz gips plastyczny rozrobiony na rzadko. Dziecko moczy kawałki gazy w gipsie, rozkłada i okleja nimi dowolny pojemnik po jogurcie, butelkę o ciekawym kształcie. Im więcej warstw nałożonej gazy, tym lepszy efekt plastyczny.
„Zawody”-film edukacyjny dla dzieci.
„Piekarz”- zabawa ruchowo- słuchowo- wzrokowa. Rodzic recytując wiersz rysuje wzory. Dziecko najpierw obserwuje, przy powtórzeniu rysują wspólnie.
Piekarz w nocy nie śpi wcale, (rysujemy koło)
piecze bułki i rogale. (wewnątrz koła rysujemy dwie bułeczki jako oczy i rogalik jako usta)
A najwięcej piecze chleba,
bo najwięcej go potrzeba. (rysujemy większe koło wokół pierwszego koła jako chleb).
„Tup cukiernik”- pieczenie ciasta biszkoptowego. Rodzic w imieniu Tupa zaprasza dziecko do upieczenia Tupowego przysmaku- ciasta biszkoptowego z owocami, np. truskawkami. Dziecko zakłada fartuszek i pod kierunkiem Rodzica. Uwaga : mikser obsługuje tylko Rodzic. Składniki: na ciasto: 6 całych jajek, 1,5 szklanki cukru, 1,5 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Dodatki: sezonowe owoce, cukier puder, tłuszcz i bułka tarta do wysypywania tortownicy. Przygotowanie ciasta: utrzeć całe jajka z cukrem na kogel- mogel. Do masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie puszysta, wylać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką tortownicę (dużą). Na wierzch ułożyć owoce. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Życzymy smacznego.