Lato zamknięte w słoikach- zajęcia inspirowane wierszem "W spiżarni" M. Kownackiej - grupa IV
"W spiżarni" - M. Kownacka
W spiżarni na półkach zapasów bez liku.
Są dżemy, kompoty, złoty miód w słoiku.
I cebula w wiankach i grzybki suszone,
są główki kapusty, ogórki kwaszone.
A gdy będzie w zimie, tęgi mróz na dworze ,
zapachnie nam lato, gdy słoik otworze.
Dziś w naszym przedszkolu odbyły się wyjątkowe zajęcia. Przedszkolaki miały okazję posmakować pysznych przetworów przygotowanych z warzyw i owoców zebranych latem. Na stole pojawiły się kolorowe dżemy, kompoty, marynowane ogórki, sosy i sałatki warzywne. Dzieci z zainteresowaniem oglądały słoiczki, rozpoznawały składniki i z radością degustowały naturalne smaki lata zamknięte w słoikach. Podczas degustacji rozmawialiśmy o tym, jak powstają przetwory, dlaczego warto je robić i jakie mają wartości odżywcze. To była wspaniała lekcja o zdrowym odżywianiu, tradycjach i pracy, jaką trzeba włożyć, by zimą cieszyć się smakami lata. Dzieci wykonały własne, kolorowe słoiki z przetworami, wykorzystując słoiki, papier, bibułę, plastelinę oraz inne materiały plastyczne. W słoiczkach znalazły się soczyste owoce, warzywa i dżemy — wszystko stworzone z wyobraźni i kreatywności naszych małych artystów. To była ciekawa i twórcza zabawa, która połączyła naukę i wyobraźnię .
