„Kucharze mali kanapkami częstowali” gr VI
Na zajęciach kulinarnych starszaki dowiedziały się jak przyrządzić pyszne kanapki z pastami: z kurczaka, jajeczną i rybną. Tajniki wykonania tych past zdradziła nam zaproszona na zajęcie kucharka Pani Ula, która zaprezentowała dzieciom wykorzystanie maszynki do mielenia, która bardzo ułatwia pracę kucharza. Dzieci poznały także zasady bezpieczeństwa podczas pracy z tym urządzeniem, które obsługiwała osoba dorosła. Po zapoznaniu się z przygotowanymi składnikami dzieci same proponowały składy danej pasty. Następnie samodzielnie smarowały kanapki i je dekorowały. Podczas podwieczorku same zachęcały swych kolegów i koleżanki do próbowania wszystkich past i przezwyciężania niechęci do niektórych produktów. Zdradzamy ,że dzieciom najbardziej smakowała pasta z ryby i białego sera, może dlatego , że jest ona w przedszkolnym menu?. Jednak najwięcej emocji przyniosło dzieciom częstowanie członków rodzin pysznymi kanapkami z prośbą odgadnięcia rodzaju pasty. No , cóż nasz mały quiz degustacyjny wykazał, że lepszą znajomością smaku wykazały się jednak kobiety, a podobno to mężczyźni są lepszymi kucharzami…