Koktajl mleczno-owocowy (grupa I)
Wokół zimno, a aura pogodowa sprzyja chorobom, ale maluchy z grupy I znają na to radę! Wspólnie z paniami w ramach zajęć kulinarnych przygotowały dziś „bombę witaminową”, czyli owocowy koktajl.
Na początku zajęć dzieci poznały etapy powstawania koktajlu owocowo – mlecznego, następnie zapoznały się z urządzeniem do robienia napoju - blenderem i jego działaniem. Utrwaliły zasady bezpieczeństwa oraz dokładnie umyły ręce. Pod czujnym okiem pań maluchy rozdrabniały truskawki i banany, wrzucały je do blendera, a na koniec dodały bardzo ważne składniki: mleko i jogurt naturalny. Najprzyjemniejsza część zajęć to oczywiście degustacja. Dzieci dzieliły się wrażeniami smakowymi, niektóre prosiły o dokładkę. Truskawki i banany, które nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są zdrowe, ponieważ są źródłem witamin i minerałów połączone z naturalnym jogurtem czy mlekiem z dużą zawartością wapnia to samo zdrowie! Przygotowanie koktajlu sprawiło dzieciom dużo radości. Było pysznie i zdrowo, po koktajlu ani śladu- na buziakach zostały tylko różowe wąsiki.