Jak kucharze mali zioła poznawali? gr VI
Chociaż zima w pełni starszaki już myślą o roślinkach ,które prawdziwi kucharze wykorzystują w kuchni wiosną i latem czyli ziołach .Dziś właśnie poznawały niektóre z nich: mięta, bazylia, tymianek, oregano. Miały możliwość poznania wyglądu nasion , roślin na obrazkach oraz zapachu gotowych przypraw. Dowiedziały się, że stosowanie ziół i przypraw w kuchni sprawia, że jedzenie przynosi wiele korzyści smakowych, ale zwłaszcza zdrowotnych. Warto je mieć pod ręką, dlatego dziś kucharze mali w ogrodników się zmieniali. Założyli uprawę z ziołami , siejąc nasionka do ziemi własnymi rękami. Zakładając uprawę dzieci poznały przy okazji warunki, jakie są potrzebne roślinkom do życia. Sianie bazylii sprawiło im ogromną radość zwłaszcza, że każde z nich będzie mogło opiekować się własną roślinką, którą zabierze do domu, gdy urośnie. Uważamy, że najlepszym sposobem poznawania ziół jest ich uprawa, a obserwacje i pełnienie dyżurów w podlewaniu roślin rozwiną u dzieci umiejętności poznawcze oraz będą kształtować opiekuńczą postawę wobec roślin i środowiska.