Bomba witaminowa, czyli świeżo wyciskany soczek - zajęcia kulinarne w grupie I
„Przepyszny soczek
Dzisiaj zrobimy
Jabłko, marchewkę
Razem złączymy.
Uwaga dzieci!
To ważna sprawa
Zdrowy jest ten
Kto owoce i warzywa zjada
W nich witaminy
I minerały
Dla zdrowia naszego
Się nazbierały!”
Wszyscy dobrze wiedzą jak bogate w witaminy są wyciskane soki owocowe. Warto pomóc dziecku je polubić. Dlatego tym razem na warsztatach kulinarnych wyciskaliśmy sok ze świeżych owoców i warzyw. Zajęcia rozpoczęliśmy od nazywania owoców i warzyw. Zanim przystąpiliśmy do pracy, zapoznaliśmy się z urządzeniem do robienia soku, jego działaniem oraz utrwaliliśmy zasady higieny i bezpieczeństwa. Kolejnym etapem pracy był proces wyciskania owoców i warzyw. Mali kucharze z wielkim entuzjazmem wrzucali produkty do wyciskarki, po czym obserwowali jak pracuje urządzenie, aby powstał sok. Samodzielnie wykonany soczek smakował nam tak bardzo, że pozostawały po nim tylko i wyłącznie „kolorowe wąsy”!